SAMO LUBEJ – Finančno opismenjevanje mladih

Na vas se po dveh letih ponovno obračam kot Ambasador finančnega opismenjevanja mladih s temo podpore krožku Mladi in denar. Posebej sem žalosten, ker so še vedno od 105 sodelujočih šol samo 3 (!) iz Maribora. To je NEKOMERICALEN PROJEKT, katerega nosilec in pobudnik je revija Moje finance. Pa ne sedaj nosa vihat, da projekta drugih medijev ne boste podpirali! Za naše otroke gre in naše okolje, ki je na tem področju že itak podhranjeno…

Projekt finančnega opismenjevanja mladih je pred kratkim s častnim pokroviteljstvom podprl tudi predsednik države Borut Pahor.

Tako kot prvo in drugo leto tudi tokrat vabimo vse šole in učitelje, ki želite na svojih šolah mladim ponuditi možnost finančnega opismenjevanja, da se prijavite na izobraževanje učiteljev, ki ga bo revija Moje finance skupaj s strokovnjaki začela januarja 2016. Načrtujemo štiri popoldanska izobraževanja, in sicer januarja, marca, aprila in maja 2016, učitelji pa bodo prejeli tudi Priročnik za finančno opismenjevanje mladih. Učitelji bodo pridobljena znanja na mlade svojih šol prenašali prek krožkov Mladi in denar ali pa v okviru obstoječih predmetov z začetkom v septembru 2016. Krožki so namenjeni višjim razredom osnovnih šol (7., 8. in 9. razred) ter vsem letnikom srednjih šol.

Izkušnje kažejo, da je pri nas znanje upravljanja denarja na zelo nizki ravni. Cilj projekta Finančno opismenjevanje mladih je, da se to v prihodnje postopoma izboljša.

In kaj vse se bodo mladi učili: Kako mesec preživeti z žepnino, Do 18. leta bi rad privarčeval za avto, V kateri banki varčevati, da bo to zame najbolj ugodno, Kateri poklic je zame najbolj primeren, Kako lahko pridobim štipendijo za študij v tujini, S katerimi opravili lahko zaslužim pet evrov na uro, Med počitnicami bi rad delal v tujini, Kakšno zavarovanje je zame najprimernejše, Kako ločiti dobre dolgove od slabih, Zakaj ne potrebujem kreditne kartice, Zakaj moram plačevati davke, Kako odprem svoje podjetje … Več o vsebini v priponki, kjer prilagamo kazalo priročnika.

Kaj bodo učenci, učitelji in šola pridobili:

– Učenci in dijaki se bodo seznanili z osnovami gospodarnega upravljanja denarja, postali finančno bolj pismeni in s tem bolj samozavestni ter sprejemali ustrezne finančne odločitve.

– Učitelji bodo tudi sami pridobili kakovostno znanje s področja upravljanja osebnega premoženja.

– Šola bo z izvajanjem krožka postala zanimivejša in s tem dosegla določeno konkurenčno prednost pred drugimi šolami, kjer se krožek ne bi izvajal.

Več o celotnem projektu si lahko preberete na spletni strani http://mladi-denar.si , kjer se lahko vaša šole tudi prijavi k projektu http://www.mladi-denar.si/prijava, ter po telefonu: 080 15 80 ali elektronski pošti: damjana.petelinkar@finance.si

Pridružite se nam! Omogočimo mladim, da se bodo znali finančno osamosvojiti. Veselimo se sodelovanja z vami.

Kontakti:

Matjaž Nidorfer, odgovorni urednik revije Moje finance

Damjana Petelinkar, vodja projektov na Časniku Finance.