1. dan (četrtek, 12. oktober)

O tem, kar nas običajno v šolah ne učijo

Dopoldne prvega dne smo namenili mladostnikom tretje triade ter dijakom prvega in drugega letnika ter njihovim učiteljem.  Popoldne so bile delavnice za starše.

Izvajalci: Nara Petrovič, mag. Nastja Mulej, Simona Lilek, Renato Uhl, mag. Metka Kramberger Wherry, Aleš Babič, dr. Špelca Morojna.

PROGRAM 1. DAN – četrtek, 12.10.2017

 O TEM, KAR NAS OBIČAJNO V ŠOLAH NE UČIJO

Predavanja za otroke

 • 8:30     registracija
 • 9:00     pozdravni nagovor Miro Mihec in ozaveščevalni videi
 • 9:30     predavanje 1 – Inkubator / Orodje za trajnostne skupine – Nara Petrovič
 • 10:20   predavanje 2 – Pasti interneta – ga. Simona Lilek
 • 10:50   odmor
 • 11:15   predavanje 3 – Kreativno razmišljanje – mag. Nastja Mulej
 • 12:15   predavanje 4 – S svojo denarnico spreminjam svet – Aleš Babič
 • 13:00   sklepne misli Suzi Asfour

Predavanja za starše

 • 15:40   napoved dogajanja s strani voditeljice – Suzi Asfour
 • 16:00   predavanje 1 – Kreativno razmišljanje – mag. Nastja Mulej
 • 16:55   odmor
 • 17:00   predavanje 2 – Internetne pasti za mlade – Renato Uhl
 • 17:55   odmor
 • 18:00   predavanje 3 – Posledice mladoletnega prestopništva – mag. Metka Kramberger Wherry
 • 18:50   odmor
 • 19:00   predavanje 4 – »Občutenje ali zapletanje v zgodbe?« – dr. Špelca Morojna

    

Poročilo

Organizatorji festivala smo si za svoje poslanstvo izbrali zahtevno nalogo, ki rabi pogum. Prvi del festivala smo namenili mladim, saj na mladih svet stoji. Naš namen je bil, da dvignemo njihovo zavedanje o pomenu prevzemanja svoje osebne odgovornosti in razvijanja njihovih potencialov. Naj bodo pozitven vzor zase in za druge ter ustvarjajo boljši jutri.

Šolski kurikulum je pester in raznolik. In čeravno je vsebinsko izjemno bogat, ostajajo vsebine, o katerih  v šolah običajno ne učijo. Svoje znanje in modrosti so z nami podelili:  Nara Petrovič, Simona Lilek, magistrica Nastja Mulej, Renato Uhl, Aleš Babič, mag. Metka Kramberger Wherry ter dr. Špelca Morojna.

Dopoldne je bilo namenjeno otrokom zadnje triade ter prvim letnikom srednje šole, popoldne staršem.

Kot prvi je stopil na oder g. Nara Petrovič. Bil je eden od koordinatorjev akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu! in akcije Očistimo svet 2012. Predstavil nam je nov model, ki opisuje zdrav razvoj skupinskih projektov in ključne točke, ki jim je treba posvečati pozornost.  CLIPS je novo analitično orodje, ki vam bo pomagalo hitro in enostavno prebrati, kaj gre v skupini dobro in kaj slabo.

 

Internet je, tako kot mnogi drugi tehnični in tehnološki napredki, zelo koristen, a obenem zavajajoč in nevaren. Mladostniki so tisti, ki so najbolj izpostavljeni in jih zlorabljalci najlažje poiščejo na spletu. Mnogi starši pa niso dovolj spretni ali pa nimajo dovolj znanja, da bi jih lahko obvarovali  pred nasiljem na netu. Zato, da bodo sami pomislili in ravnali samozaščitno, je o nevarnostih na internetu spregovorila kriminalistična inšpektorica gospa Simona Lilek, vodja skupine za mladoletniško kriminaliteto na Policijski upravi Maribor.

Magistrica Nastja Mulej si je za svoje poslanstvo postavila, da ljudi nauči, kako bi lahko razmišljali kreativno in konstruktivno, kako bi manj komplicirali in postali bolj učinkoviti ter kako bi na svet okoli sebe gledali s humorjem in več zavzetosti. Kreativno razmišljanje je predstavila ciljno, ustvarjalno, po prioritetah, celovito.

Aleš Babič, ustanovitelj in direktor uspešnega podjetja Ekosen, d.o.o., se zavzema za ekološko in prijazno podjetništvo, zato je v Slovenijo pripeljal energetsko varčen produkt in z njim prispeva k zdravemu načinu bivanja. Kot pisec in predavatelj deli svoja znanja in izkušnje s področja odgovornega podjetništva. Gospod Aleš Babič je iz svojih izkušenj skušal podati čim več znanja o času in denarju.

Gospod Renato Uhl, solastnik in direktor podjetja Real security, ki se ukvarja s spletno varnostjo, svetovanjem, načrtovanjem, izgradnjo in vzdrževanjem kompleksnih računalniških omrežij, internetne pasti pozna še kako dobro. Predstavil  nam je spletno varnost, saj danes za zaščito ne zadostujejo več protivirusni programi in požarni zidovi.

Metka Kramberger Wherry, magistrica pravnih znanosti, 7 let okrožna državna tožilka, deset let sodnica, nam je predstavila, kakšne so lahko posledice mladoletnega prestopništva. Predavanje je bilo razdeljeno na tri sklope: mladoletni prestopnik do 14 leta, prestopnik med 14. in 16. letom ter prestopnik med 16. in 18. letom.

V zadnji uri 1. dneva festivala nas je doktorica znanosti računalništva in informatike, coachinja za osebni in poslovni uspeh ter mama 3 najstnikov gospa Špelca Morojna, soočila z revolucionarnim načinom reševanja konfliktov, konceptom F.E.E.L. , s katerim boste lahko dosegli nov, veliko globlji nivo spoznavanja sebe in svojih bližnjih.

Program je odlično povezovala Suzi Asfour, ki že omenjene vrednote udejanja kot tajnik vzgojno-izobraževalnega zavoda Waldorfska šola Maribor in kot predsednica Zveze klubov tajnic in poslovnih sekretarjev Slovenije.

Program je pripravila Suzana Mihec, prof. RP, waldorfska učiteljica in waldorfska razvojna pedagoginja.

Fotografije: Tadej Fabijan, Luka Haložan, Luca Paramidani, Anita Mittendorfer, Miro Mihec

Kontakti 

 • Suzana Mihec, waldorfska razvojna pedagoginja, 031 530-042, vodja 1. dne Ko dvignem sebe, dvignem Maribor.
 • Voditeljica Suzi Asfour, tajnik Waldorfske šole Maribor in predsednica Zveze klubov tajnic in poslovnih sekretarjev

Vsem predavateljem se lepo zahvaljujemo, da so bili pripravljeni z nami deliti svoj čas in znanje kot prostovoljci ter nam predstaviti svoja orodja za dvig tako posameznika kot družbe.

Organizatorji 3. festivala Ko dvignem sebe, dvignem Maribor

Miro Mihec, PR Ko dvignem sebe, dvignem Maribor, 041 710-277
Iris Magajna, predsednica društva Pupillam, so.p. (nosilec gibanja)
Mirjana Ivanuša-Bezjak, članica organizacijskega odbora festivala

Tukaj si lahko ogledate naše dosedanje aktivnosti gibanja Ko dvignem sebe, dvignem Maribor v zadnjih 3 letih našega delovanja.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Glavni pokrovitelj festivala je specialist za IR ogrevanje, podjetje EKOSEN d.o.o.

Pokrovitelj 1. dne festivala je podjetje PETLJA d.o.o. z VIKI kroglicami in kremo

Pokrovitelj 2. dne festivala je Delavska hranilnica d.d.

Podporniki festivala:

Poslovna boginja dr. Špelca Morojna, Bigscreen.si, Demago d.o.o., Habeco poslovna darila, Net tv, Snaga d.o.o., Mariborski vodovod j.p.,d.d., Waldorfska šola Maribor, Papirnica Gallus…

Častni pokrovitelj:

župan Mestne občine Maribor, dr. Andrej Fištravec.