Barbara Stangler – Sol, energija in sonce…

Ko mlada inženirka komunale in varstva okolja po končanem študiju nisem dobila službe, pristala sem na največji firmi v Sloveniji – Borza. V tem času mi je zbolel mož, sama pa sem se spopadala z astmo, senenim nahodom, sinusnim rinitisom, juvenilnim artritisom pa še bi lahko naštevala. Težave so ublažile solne terapije, s katerimi sem se prvič srečala v Celju. Rezultati so bili tako neverjetni, da se je odločila za samostojno podjetniško pot v tej smeri in odprla Center solnih terapij Solni kristali. Finančno so mi pomagali starši, strokovno sestra in mentorica, ki je solne terapije pripeljala tudi v Slovenijo, in v stanovanjski hiši na Češki ulici na Taboru sem si uredila Center solnih terapij, ki ga sestavljata dve solni sobi. V njih se izvaja solna terapija z barvno terapijo (kromoterapija). Solna soba, ki sem jo poimenovala Himalaja, je namenjena sproščanju odraslih. Terapija v njej traja 40 minut ob spremljanju pomirjajoče glasbe in barvnih učinkih. Mavrična soba, ki je kot peskovnih, je namenjena otrokom. Solne terapije za otroke trajajo 20 minut. Otroci pa poslušajo pesmice, se igrajo v soli in rišejo ali barvajo pobarvanke.

Moj namen je in pomen centra ponuditi blagodejno klimo, kot jo najdemo ob morju in pomaga predvsem pri lajšanju težav in bolezni dihal in kože. Solni sobi sta imitacija naravne solne jame. Zrak, poln aerosola ustvarja »halogenerator« – medicinska naprava, ki pošilja v prostor majhne delce aerosola in tako ustvarja mikroklimo. Solni kristali so že desetletja v pomoč pri zdravljenju dihalnih bolezni in krepitvi imunskega sistema, saj z dezinfekcijskim učinkom očistijo dihalne poti in pomagajo pri njihovi obnovi, ter hkrati prodirajo skozi kožo telesa in posledično lajšajo poškodbe njene površine, povrneta se ji elastičnost in zdravje.

V štirih letih delovanja sem si nabrala že kar nekaj izkušenj, ki jih z pridom uporabim pri novih svetovanjih. Ob prvem obisku se z vsakim obiskovalcem pomenim, svetujem glede težav, ki so ga pripeljale k meni in ljudem predstavi vse storitve solnega centra. V centru veljajo stroga higienska in varnostna pravila. Čeprav je sol dezinfekcijsko sredstvo, sta higiena in varnost obiskovalcev na prvem mestu. Obvezna je uporaba posebnih copat in kape ter plaščka. Solna soba se programsko razkužuje za vsako terapijo. Vsak otroka dobi igračke, razkužene, v roke ob vstopu v solno sobo. Pri meni ni možno previjanje otrok, ker se z blatom prenaša veliko virusov in bakterij. Pogosto prihajajo k meni otroci z nizko imunsko odpornostjo telesa in temu primeren je tudi način mojega dela.

Moja največja želja je, da bi solne terapije, ki so v svetu že zelo uveljavljene in cenjene in ki blažijo številne zdravstvene težave in so prava preventiva pred prehladi in boleznimi dihal, tudi pri nas postale del preventive oz. priprave našega organizma na  bodisi menjavo letnega časa ali pa kot del sprostitve v obliki počitka med solno terapijo ali klasično masažo v solni sobi.