Skoraj 2.000 obiskovalcev na 5. festivalu Ko dvignem sebe

By admin|13/12/2019|Dobrodelnost, festival|

“Ko dvignem sebe, dvignem Maribor !” je 12. decembra s Čudežnimi polji na Trgu Leona Štuklja na 5. festivalu Ko dvignem sebe, dvignem Maribor vzkliknila množica več kot 1.500 zbranih obiskovalcev.

»Jaz (lahko) vplivam na spremembe!« je slogan tradicionalnega, letos že 5. festivala Ko dvignem sebe, dvignem Maribor. Predali smo sporočilo zavedanja, da ima vsak človek vpliv, da lahko spreminja. “Moj vpliv je lahko sprememba. To je moja moč. Moja osebna odgovornost je, da naredim tisto, kar lahko izboljša mene, družbo in okolje. Rdeča nit gibanja Ko dvignem sebe, dvignem Maribor so pozitivne zgodbe Maribora. Vsi imamo svojo edinstveno zgodbo, ki je lahko navdih za druge. Prav vsakdo lahko prispeva k boljšemu življenju v mestu! Če je le dovolj pogumen, podjeten in odgovoren!

Obiskovalci festivala na Trgu Leona Štuklja

Video na začetku festivala je opozoril, da nimamo kaj čakati, ampak moramo ukrepati takoj, kot posamezniki in kot družba.

Glavna organizatorja in voditelja prireditve Iris Magajna in Miro Mihec sta program izpeljala kot kombinacijo gostov z zgodbami in glasbenimi nastopi.

Voditelja Miro Mihec in Iris Magajna

Voditelja festivala Iris Magajna in Miro Mihec sta predstavila socialno ekonomijo ter kampanjo Kupujem dogovorno.

»Jaz (lahko) vplivam na spremembe!« je bil  slogan tradicionalnega, letos že 5. festivala Ko dvignem sebe, dvignem Maribor. Predati smo sporočilo zavedanja, da vsak človek ima vpliv, da lahko spreminja. “Moj vpliv je lahko sprememba. To je moja moč. Moja osebna odgovornost je, da naredim tisto, kar lahko izboljša mene, družbo in okolje. Rdeča nit gibanja Ko dvignem sebe, dvignem Maribor so pozitivne zgodbe Maribora. Vsi imamo svojo edinstveno zgodbo, ki je lahko navdih za druge. Prav vsakdo lahko prispeva k boljšemu življenju v mestu! Če je le dovolj pogumen, podjeten in odgovoren!

Prizorišče festivala

Video na začetku festivala je opozoril, da nimamo kaj čakati, ampak moramo ukrepati takoj, kot posamezniki in kot družba.

Glavna organizatorja in voditelja prireditve Iris Magajna in Miro Mihec sta program izpeljala kot kombinacijo gostov z zgodbami in glasbenimi nastopi.

Alenka Iskra, podžupanja Mestne občine Maribor za področje sociale, socialnega podjetništva, kulture in turizma ter društev in nevladnih organizacij

Najprej je na oder stopila Alenka Iskra, podžupanja Mestne občine Maribor za področje sociale, socialnega podjetništva, kulture in turizma ter društev in nevladnih organizacij. Pozvala je Mariborčane, naj bodo pozitivni in naj prispevajo k razvoju mesta. Omenila je, da socialna podjetja, ki jih zastopa v Mestni občini Maribor, in posamezniki, to že počnejo.

Neva Pipan je vodja projekta Izboljšajmo Maribor v kabinetu župana Mestne občine Maribor ter vodja in koordinatorka organizacije prireditev Čarobni december.

Neva Pipan je vodja projekta Izboljšajmo Maribor v kabinetu župana Mestne občine Maribor ter vodja in koordinatorka organizacije prireditev Čarobni december. Izboljšajmo Maribor je aplikacija, kjer lahko prebivalci oddajo svoje pobude ali opozorijo na težave zato, da se življenje v mestu izboljša. V okviru projekta Čarobni december je Pipanova izpostavila akcijo Dobrodelni kozarec za Matijo. Z nakupom kozarca na Trgu Leona Štuklja za 1 euro lahko pomagate štiriletnemu dečku s cerebralno paralizo, ki potrebuje operacijo v ZDA, lahko pomagate z nakupom dobrodelnega kozarca.

Miro Mihec je predstavil projekte enega izmed soorganizatorjev festivala, Združenja Socialna ekonomija Slovenije za migrante podjetnike, migrante učitelje in druge migrante. Projekti se imenujejo See me inMax in Emergences. Nekaj migrantov nastopa na mariborskih ulicah.Tako smo spoznali tudi Luiđija Mendeza iz Peruja.

Luigi Mendez

Luigi je  svetovni popotnik, ki je na svoji poti spoznal Slovenko. Zdaj živita v Ljutomeru, ker pričakujeta otroka in se bo ustalil v Sloveniji. Na harmoniko je zaigral tudi Goran iz Niša, ki z družino občasno obišče Maribor in nastopa na ulicah.

Marko Soršak – Soki

Naslednji gost Marko Soršak – Soki je zelo neposredno pozval prisotne, naj vsak posameznik naredi, kar je v njegovi moči, da pomaga sočloveku. S konkretnimi dejanji. Ker govoriti je lahko, narediti pa težje, tega ne zmore vsak. Sokija poznamo kot bobnarja skupine Elvis Jackson, učitelja bobnanja in dobrotnika, ki je s svojim projektom 20 za 20 obdaril z novimi glasbili 120 osnovnih šol, za kar je dobil častno nagrado “Jabolke navdiha” od predsednika republike.

Doris Urbančič Windisch je direktorica Zavoda za turizem Maribor – Pohorje

Doris Urbančič Windisch je direktorica Zavoda za turizem Maribor – Pohorje, ki je skupaj z Mestno občino Maribor partner letošnjega festivala. Doris Urbančič Windisch je predstavila destinacijske projekte zavoda in program Čarobnega decembra. Pozvala je Mariborčane, da postanejo ambasadorji turizma. To lahko naredi vsak, ki se fotografira na neki lokaciji, destinaciji in fotko objavi na družabnih omrežjih skupaj z oznakami #VisitMaribor in #ifielsLOVEnia. Izpostavila je, da se Maribor ponaša s srebrnim znakom zelene destinacije in novo spletno stran zavoda www.visitmaribor.si.

Samir Kobler

Mariborski Elvis Samir Kobler je zapel dve pesmi Elvisa Presleya in požel aplavz. Samir je na festivalih Ko dvignem sebe, dvignem Maribor nastopil že tretjič.

Voditelja Miro Mihec in Iris Magajna sta navedla organizatorje festivala, ki so podjetje za etično oglaševanje Etika d.o.o., društvo za razvoj potencialov Pupillam, so.p., Združenje Socialna ekonomija Slovenije in društvo Dnevni center aktivnosti za starejšte Toti DCA. Partnerja festivala sta Mestna občina Maribor in Zavod za turizem Maribor – Pohorje. Poleg njih so prireditev omogočili tudi pokrovitelji Petlja d.o.o., Ekosen d.o.o., Lunos d.o.o. in podporniki Mizarstvo Dobaja, Trgovina brez plastične embalaže Zelena japka, testenine z okusom Gabaroni, Radio Maribor, energetske in električne rešitve ENRA; podjetje za celovite kadrovske rešitve PIOS; Gostilnica pri Damah in hiša Joanes Protner in Slovegia.

Ker je eden od soorganizatorjev tudi Združenje Socialna ekonomija Slovenije, sta voditelja predstavila tudi pojem socialne ekonomije in podjetništva. Spomnila sta, da je socialna ekonomija dejavnost, ki daje prednost prispevku družbi kot pridobivanju dobička. Socialna podjetja so sicer podjetja na trgu, lahko so tudi d.o.o.-ji, ki želijo prispevati k reševanju družbenih in okoljskih izzivov. Spomnila sta tudi, da je Maribor lansko leto nosil naslov Evropska prestolnica socialne ekonomije.

Obiskovalci festivala na Trgu Leona Štuklja

Sporočilo letošnjega festivala Ko dvignem sebe, dvignem Maribor je, da ima vsak posameznik moč in vpliv, da nekaj spremeni na bolje. Kot kupec imamo vsak dan možnost izbire, kaj kupimo in tako vplivamo na to, kaj bo na policah trgovcev. Ali so izdelki nastali zaradi izkoriščanja delavcev ali okolja? Ali so zdravi? V okviru Združenja Socialna ekonomija Slovenije je pred dobrim letom nastala kampanja Kupujem odgovorno. Sporočilo kampanje je odgovorno nakupovanje. Po Sloveniji odpiramo trgovine pod blagovno znamko Kupujem odgovorno. Prva je bila trgovina Zelena japka brez plastične embalaže.

Tina Arnuš, vodja trgovine Zelena japka

Svojo zgodbo o trgovini brez plastične embalaže Zelena japka je predstavila vodja trgovine Tina Arnuš. Namreč, meseca maja je socialno podjetje Pupillam odprlo prvo trgovino brez plastične embalaže v Mariboru, drugo v Sloveniji, trgovino Zelena japka na Mali tržnici v Mariboru, na Dominkuševi ulici 5. Ljudje so sprejeli koncept kupovanja brez plastične embalaže, tudi v rinfuzi, koncept zdravih izdelkov brez poskusov na živalih, brez palmovega olja.. Na ta način so kupci postali družbeno odgovorni. Meseca oktobra pa se je zgodila tragedija, požig trgovine. Nekdo je ponoči razbil steklo in vrgel noter goreči predmet. Trgovina, vsa oprema in izdelki, večino hrana, je pogorela. Ekipa je bila obupana, ni pa pustila, da pogorijo tudi sanje.

Novembra je prenovljena Japka spet odprla svoja vrata. Tina Arnuš se je zahvalila tudi Nataši Matijevič, vodji tržnic pri javnem podjetju Snaga, ki je ponudila podporo trgovini. Ga. Nataša Matijevič je opravičila svojo odsotnost.

Zagrebčan

Na oder je direktno z ulice vskočil mlad Zagrebčan in zapel in na kitaro zaigral pesem Selma od skupine Bijelo Dugme in požel velik aplavz. Prav temu je namenjen festival Ko dvignem sebe, dvignem Maribor – zgodbam ljudi. Zato smo prilagodili program…

Marjan Holc, predsednik društva Dnevni center aktivnosti za starejše

Kot naslednje socialno podjetje se je predstavilo društvo Dnevni center aktivnosti za starejše TOTI DCA. Predsednik Marjan Holc je izpostavil poslanstvo društva, ki nudi starejšim aktivno preživljanje časa čez dan. Za več kot 800 uporabnikov društva skrbi 46 prostovoljcev, voditeljev delavnic in tečajev, ki so opravili v letu 2018 kar 6.200 ur. Več kot 40 brezplačnih delavnic od ročnih del, likovnih delavnic, tujih jezikov, izletov je zagotovilo, da uporabniki aktivno preživljajo svoj prosti čas in na ta način poskrbijo za svoje psiho-fizično zdravje. To je tudi največji družbeni učinek socialnega podjetja, društva TOTI DCA. Vemo namreč, da je Slovenija v evropskem vrhu po staranju prebivalstva. Ker pa se starostna meja uporabnikov Totega DCA stalno niža in se v aktivnosti vključujejo vedno mlajši uporabniki, društvo razvija tudi medgeneracijski center. V sedežu na Gorkega 34 v Mariboru sta na voljo še nekaj prostorov v lasti MO Maribor, ki jih želi društvo pridobiti v uporabo.

Mentorica in uporabnica gospa dr. Vlasta Črčinovič Krofič je želela predstaviti svojo zgodbo, vendar ni uspela priti na festival. Je mentorica likovne delavnice na Totem DCA, ki se imenuje »Vsaka beseda je lahko pesem ali roman« ter voditeljica – prostovoljka tečaja francoskega jezika, hkrati pa kot ljubiteljska slikarka tudi članica likovne delavnice Fortuna. Predstavili smo tudi zgodbo Eli Pehani Karba, likovne pedagoginje, mentorice – prostovoljke likovne delavnice Fortuna, ki je napisala: »Človek je socialno bitje in ne osamljen otok. TOTI DCA nam v zrelih letih nudi nov zagon ustvarjalnosti, aktivnosti, obilje smeha in druženja.«

Gospa Elizabeta Požgaj – Eli je članica literarne delavnice »Vsaka beseda je lahko pesem ali roman« in avtorica knjige »Mariborskih gornjih 100«, ki jo je izdala s pomočjo društva TOTI DCA. Njeno sporočilo je: »Spoznala sem novo ljubezen – TOTI DCA. V njem ni nikoli samotno in dolgočasno. Literarna delavnica mi zapolnjuje prosti čas. V pisanju proze neizmerno uživam, s pomočjo DCA sem izdala svojo knjigo.«

Obiskovalka

Voditelja sta se zahvalila nastopajočim na dosedanjih festivalih Ko dvignem sebe, dvignem Maribor, Jožetu Koblerju, Danilu Burnaču, ddr. Matjažu Muleju in njegovi hčeri mag. Nastji Mulej.

Jože Kobler

Jože Kobler je zapel Pesem v zahvalo.

Danilo Burnač, direktor Mariborskega vodovoda

Voditelja sta se zahvalila Danilu Burnaču za njegov doprinos tako pri podpori pri vseh festivalih doslej, kot tudi za doprinos pri razvoju Maribora, predvsem z vidika družbeno-odgovornih projektov javnega podjetja Mariborski vodovod.

ddr. Matjaž Mulej in mag. Nastja Mulej

Imeli smo redko priložnost videti ddr. Matjaža Muleja in njegovo hčerko mag. Nastjo Mulej na istem odru, ob istem času, torej tukaj in zdaj. Ddr. Matjaž Mulej je častni občan Mesta Maribora, zaslužni profesor Univerze v Mariboru, plodovit avtor številnih knjig in znanstvenih člankov, ki je predaval na univerzah na vseh kontinentih sveta. Miro Mihec ga je izpostavil kot svojega vzornika in nesojenega mentorja. Na vprašanje, kaj je vaše sporočilo Mariborčanom, je odgovoril: »Hvala, da se z menoj ne strinjaš, z različnih vidikov in strok in izkušenj razmišljava, zato se dopolnjujeva.«. Na odrskem ekranu smo prikazali tudi naslovnico knjig trilogije z naslovom Nehajte sovražiti svoje otroke in vnuke, ki opozarja na slabosti nebrzdanega potrošništva, kratkoročnih ciljev bogatih posameznikov na račun dostojanstva ljudi in na veliko škodo za okolja. Trilogija jasno poziva k prevzemanju družbene odgovornosti. Iris Magajna in Miro Mihec sta Matjažu Muleju kot ambasadorju gibanja Ko dvignem sebe, dvignem Maribor izročila zahvalo, saj je ddr. Mulej bil na vseh dogodkih, tudi vmesnih, ne samo tistih glavnih, kot so festivali, povsod je bili zraven.

Iris Mulej predaja zahvalo ddr. Matjažu Muleju in mag. Nastji Mulej

Mag. Nastja Mulej je edina licencirana trenerka DE BONOVIH orodij razmišljanja v Sloveniji. Mag. Nastja Mulej je magistra komunikologije, univerzitetna diplomirana ekonomistka in univerzitetna diplomirana sociologinja, specialistka za uspešno reševanje težav, ustvarjalno soočanje z izzivi, učinkovito vodenje ljudi, sestankov in projektov, timsko sodelovanje in več enostavnosti pri delu. Njeno sporočilo Mariboru je: “Ustvarjalnost ni redka lastnost nekaterih, ampak veščina, katere se da naučiti; enako velja za ustvarjalno sodelovanje, zlasti interdisciplinarno.”

Jože Kobler je zapel svoj stari hit «Še eno rundo daj točajka« in razvnel množico kakih 1.500 ljudi. Po nastopu smo na Trgu Leona Štuklja ugasnili luči in izvedli 20 sekundno meditacijo. Iris Magajna je pozvala ljudi, naj zaprejo oči in si predstavljajo najsrečnejši trenutek svojega življenja. Prižig luči in prvi takti pesmi Dan ljubezni jih je prebudil nazaj na dogodek.

Mojca Mihec in vsi za vsi nastopajoči zapojejo Dan ljubezni

Dan ljubezni je zapela mlada pevka Mojca Mihec skupaj z vsemi nastopajočimi. Miro Mihec. »Dovolite mi, da vam predstavim mojo meditacijo, hčerko Mojco Mihec ! Mojca je doslej nastopila na vseh festivalih Ko dvignem sebe, dvignem Maribor. To pomeni, da je začela pred 5 leti s 13. leti, danes je na 5. festivalu Ko dvignem sebe, dvignem Maribor pri svojih 18-ih. Hvala Mojca, da si z nami zapela Dan ljubezni – rad te imam !«

Zadnjo uro 5. festivala Ko dvignem sebe, dvignem Maribor so zaključili Čudežniki. Na željo mnogih mariborčanov smo namreč povabili legende Maribora, skupino Čudežna polja. Med njihovim klasičnim nastopom se je zbralo skoraj 2.000 ljudi.

Vzklik “Ko dvignem sebe, dvignem Maribor

Tukaj si lahko ogledate video, kako so obiskovalci festivala vzkliknili “Ko dvignem sebe, dvignem Maribor !” skupaj  Čudežnimi polji na Trgu Leona Štuklja na 5. festivalu Ko dvignem sebe, dvignem Maribor vzkliknila množica več kot 1.500 zbranih obiskovalcev.

Čudežna polja (foto Alja Polutnik)

Hvala vsem, ki ste prišli na 5. festival Ko dvignem sebe, dvignem Maribor. Sporočilo festivala je, da imamo prav vsi, torej vsak posameznik, v sebi moč in vpliv, da nekaj spremenimo na bolje. Najprej v svojem življenju, potem še v življenju drugih. Da bomo bolj srečni v totem našem Maribori !

Ekipa gibanja Ko dvignem sebe, dvignem Maribor.

Foto: Anita Mitendorfer

Share this Post: